Trustpilot

Pastitsio med oksekød

PASTITSIO MED OKSEKØD.

Pastitsio kaldes ofte ’græsklasagne’ og er en dejlig og velsmagende ret med pasta, krydret kødsauce og bechamelsauce lagt i lag og bagt i ovnen.

Fantastisk aftensmad til både hverdag og weekend og til hele familien. Retten serveres ofte med en dejlig og nem græsk salat, pyntet med fx fetaost og oliven.

Det er svært at sige, hvilken der er den “rigtige” og mest originale opskrift på Pastitsio. Enhver græsk familie har formentlig sin egen version, som sandsynligvis er gået i arv igennem flere generationer.

Pastitsio (græsk lasagne)

Koge- og bagetid: 1 time

Samlet tid: 1,5 time

Antal serveringer: 4 personer

 

Ingredienser

Kødsauce:
2 spsk. græsk ekstra jomfru olivenolie.

1 løg (hakket).

2 fed hvidløg (finhakkes).

450 g. hakket oksekød (hakket lam eller kalv/flæsk kan også anvendes).

2 spsk. tomatpure.

1 dåser hakkede (økologiske) tomater, eller 1 glas tomatsauce med soltørrede tomater.

1½ dl. tør græsk hvidvin eller græsk rødvin (kan erstattes af vand).

1 kanelstang (kan erstattes af ½ tsk stødt kanel).

2 tsk. tørret oregano (kan evt. erstattes af timian).

½ tsk. revet muskatnød.

1 nip sukker.

Smag til med salt og peber.

 

Bechamelsauce:

30 g. smør.

5 spsk. hvedemel.

5 dl. mælk.

½ tsk. revet muskatnød.

75 g.  revet pecorino eller parmesanost.

1 æg.

salt og peber.

 

Desuden:

400 g. makaroni nr. 2 eller penne, eller en anden pasta.

 

Fremgangsmåde:

Opvarm olien i en gryde og sauter løg og hvidløg heri, indtil de bliver klare.

Tilsæt hakket oksekød og brun kødet godt.

Tilsæt tomatpure, hakkede tomater, vin og krydderier til gryden og lad kødsaucen simre ved svag varme uden låg i ca. 30 min. indtil saucen er tyk og cremet.

Fjern kanelstangen fra saucen og kassér den.

Smag til med sukker, salt og peber.

 

Bechamelsauce:

Smelt smørret i en gryde og rør mel ud i smørret.

Tilsæt mælk og pisk grundigt, så der ikke dannes klumper.

Bring gryden i kog og lad den koge i et par minutter, så saucen tykner.

Tilsæt revet muskatnød og osten og smag til med salt og peber.

Lad saucen afkøle i ca. 15 minutter. Pisk herefter ægget i saucen.

Kog pastaen efter anvisning på pakken.

Afdryp makaronien i en sigte. Hæld herefter pastaen i et ildfast fad som er smørret med lidt smør, eller olivenolie.

Fordel kødsaucen ovenpå pastaen og hæld derefter bechamelsaucen på toppen.

Bag fadet ved 200 °C (varmluftsovn) i ca. 30 minutter, indtil overfladen er fint gylden.

 

Lad gerne retten trække i 5-10 minutter, inden den udskæres. Så retten får tid til at samle sig og bliver mere fast og ikke falder sammen.

 

Evt.  rester kan sagtens opbevaring i køleskabet i 2-3 dage og kan hurtigt genopvarmes.

Retten kan naturligvis også nedfryses og gemmes i længere tid.

Billeder af: Kirsten Jørgensen Backhaus

 

Trustpilot
Privatlivspolitik Cookiepolitik